15.11.

15.11.2018 Innovaatioiden ja muutoksen johtaminen 
Innovaatiojohtaminen sopii tähän aikaan hyvin, kun pinnalla ovat start up -yritykset, digitalisaatio, joka muuttaa vanhoja tapoja tehdä asioita sekä ilmastonmuutos, joka pakottaa miettimään erilaisia sopeutumiskeinojaVTT:n johtavan tutkijan Torsti Loikkasen (luettu 2018) mukaan digitalisaatio tulee mahdollistamaan innovaatiot, jotka hävittävät heikosti tuottavia yrityksiä sekä luovat innovaatioihin perustuvia uusia aloja, jotka yhdessä nostavat koko talouden tuottavuutta. Loikkasen mukaan innovaatioilla on kauaskantoisempiakin seurauksia kuin vain innovaation lähtöyrityksen aseman parantaminen. 
Innovaatioita syntyy vain, jos niille annetaan tilaa syntyä, mikä tarkoittaa, että johtajan on järjestettävä aikaa keksimisprosessille.  Innovaatioyrityksien taustalla on yhteisiä tekijöitä, kuten läheiset yhteydet tuotteiden ja palvelujen käyttäjiin, tulevaisuuden ja kehityksen ennakointi, miten ne vaikuttavat kuluttajiin sekä reagointi, avoin yhteistyössä toteutettu innovointi sekä ns. vastavirtaan uiminen, esimerkiksi panostaminen tuotekehittelyyn ja innovointiin taantuman keskellä (Loikkanen 2018)Innovaatiojohtamisessa tarvitaan hyvin paljon rohkeutta ja näkemystä toimia eri tavalla kuin yleensä, mutta olla samalla tiiviisti yhteydessä myös yrityksen ulkopuolella. Kuluttajilta ja tutkijoilta saadaan arvokasta tietoa siitä mitä kannattaa kehittää. 
Innovaatiojohtamisen professori Liisa Välikangas (2016) pitää innovaatiojohtamisessa johtajan tärkeimpinä ominaisuuksina uteliaisuutta sekä myös rohkeutta. Utelias johtaja kiinnostuu nopeasti uusista ideoista ja hänen tulee olla aidon kiinnostunut, jotta myös työntekijöiden motivaatio ja usko säilyy.  Innovaatioiden menestyksestä ei voi koskaan olla varma, vaan niitä pitää kokeilla. Johtajan tulee antaa ennen kaikkea työntekijöille mahdollisuus, eli käytännössä aikaa, innovatiiviseen työskentelyyn. Välikankaan mukaan johtajan rooliksi jää rohkaista, antaa työkaluja sekä kuunnella. Toisinaan työntekijät saattavat vaatia rohkaisua esittää ideoitaan ja keksiä niitä, jolloin johtajan tulee näyttää esimerkkiä ja kannustaa. 
-Katariina
Lähteet: 
Loikkanen, T. Innovaatiot talouden rakenteita uusivan luovan tuhon lähteinäTeknologiainfo. 15.11.2018. <http://www.teknologiainfo.com/innovaatiot/innovaatiot-talouden-rakenteita-uusivan-luovan-tuhon-lahteina> 
Välikangas, L. Innovaatiojohtaminen on rohkeutta uusiin toimintamalleihinTeknologiainfo. 15.11.2018. <http://www.teknologiainfo.com/innovaatiot/innovaatiojohtaminen-on-rohkeutta-uusiin-toimintamalleihin> 

Kommentit